Tomasz Hajto

Ryż preparowany warszawa

Ryż preparowany

Od najmłodszych lat towarzyszy nam ryż preparowany. Inna jego nazwa to ryż dmuchany czy też parboiled i tworzy się w procesie poddania białego ryżu działaniu pary wodnej w środowisku o niesłychanie wysokiej temperaturze. Jeszcze dużo lat temu była to szalenie popularna przekąska zwłaszcza zważywszy na swoją niską cenę. Dzisiaj zaś częściej możemy spotkać ryż preparowany w postaci wafli ryżowych, które są doskonałym zamiennikiem pieczywa. 
Zarówno pociechy jak i dorośli uwielbiają jeść ryż preparowany przede wszystkim na imprezach domowych czy przy okazji seansów filmowych. Czy jest coś, co wciąga bardziej od pojadania rozkosznego i nietuczącego ryżu preparowanego? 
W 2012 roku świat obiegła wiadomość, że naukowcy udoskonalili w znacznym stopniu proces preparowania ziaren ryżu, dzięki czemu udało się zdobyć stanowczo bardziej odżywczą jego formę. Nowa wersja ryżu preparowanego jest trzy razy bardziej majętna w białko i zawiera znacznie więcej właściwych dla organizmu związków. Wedle zaprezentowanych badań nowy ryż preparowany obejmuje około trzy razy więcej białka i aż osiem razy więcej zdrowego błonnika. Na domiar tego w jego składzie wyszukamy także wapno, żelazo, cynk i inne mikroelementy, których brakuje w typowym ryżu. Taki nowo odszukany ryż preparowany stał się kapitalnym bonusem do płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek i batoników. Dzięki swoim zdrowym właściwościom ryż ten mógłby być także doskonałą przekąską sprzedawaną w sklepikach szkolnych. Jego pozytywy smakowe wciąż zostały bez zmian, natomiast dużo lepiej wpływa na organizm młodych ludzi.
Od wielu lat w naszej kuchni zdołamy spotkać potrawy, w których wykorzystany jest ryż preparowany. Jedną z zazwyczaj spotykanych są słodkie przekąski w postaci tzw. szyszek. Ten rozkoszny przysmak posiada swoich wielbicieli na całym świecie, a wykonywany jest najczęściej w okresie przedświątecznym. Jako że z wyglądu przypomina szyszkę ma dwoiste wykorzystanie- jest rozkoszną i pożywną przekąską, a jeśli przytwierdzimy do niej drobny zaczep, możemy bez trudu ozdobić w takie szyszki naszą choinkę.
Żeby samemu upitrasić szyszki z ryżu preparowanego potrzebujemy prócz samego ryżu jeszcze masło a także masę krówkową albo kajmak. Samo przyrządzanie jest dziecinnie łatwe i z pewnością poradzi z nim sobie nawet laik. Kiedy w rondelku rozpuścimy już masło, dorzucamy masę krówkową albo kajmak, a później podgrzewamy na niedużym ogniu wolno mieszając. Po zdobyciu jednostajnej gęstości wsypujemy ryż preparowany i w dalszym ciągu wolno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Zestawiamy z kuchenki a gdy masa lekko się ostudzi modelujemy szyszki. Ta łatwa w przygotowaniu przekąska uzupełni każde spotkanie z przyjaciółmi.
moja strona internetowa